Home › Forums › Programy rządowe › Mieszkanie dla młodych › Mdm na rynku wtórnym
Tagged: Rynek wtórny
This topic contains 9 replies, has 6 voices, and was last updated by vostock 2 months, 4 weeks ago.
-
AuthorPosts
-
31 lipca 2015 at 21:13 #30577
Wkrótce Mdm zostanie wprowadzony na rynku wtórnym, co wywoła pewnie spore zamieszanie.
Jak myślicie, czy spowoduje to realną presję na sprzedających tam, gdzie limit będzie niższy niż średnie ceny? Czy ucierpią na tym deweloperzy, bo część popytu (mimo mniejszego mnożnika) przeniesie się na rynek wtórny? Czy do łask wrócą garaże po 100.000 złotych? A może teraz program odniesie taki sukces, że rzeczywiście zostanie wyczerpany limit pieniędzy przyznany na obecny (albo chociaż na przyszły) rok?
-
2 września 2015 at 10:59 #30756
Weszły w życie nowe przepisy i ruch na ich stronie jakby większy. Pojawia się dużo pytań od zainteresowanych, a mi udało się wyłowić taką perełkę:
A- Anna (zainteresowana)
MDM- odpowiedź doradcy
B- Babu (wtrąca się w rozmowę)A- Witam.Mam taką sytuację.
Mieszkanie warte 222600. Kredyt 50% -111300.
Dopłata to 65723 i do spłaty pozostaje realny kredyt 45577.
Niestety kalkulator wskazuje ze po odliczeniu dopłaty MUSZE mieć kredyt w wysokości min 50 % wartości mieszkania.Gdzie tu sens ?
Obecnie dysponuje nieruchomoscią którą chce sprzedać, a środki przeznaczyć na większe lokum (3 dzieci),
Mam wkład na poziomie 50 % wartości mieszkania 111 300.Nie mam zdolności kredytowej na tak duży kredyt (100%), a jedynie na 50 %.Czy mogę skorzystać z programu ?MDM- Jednym z warunków programu MDM jest reguła, że kwota kredytu, po odjęciu kwoty dofinansowania nie powinna być mniejsza niż 50% wartości kredytowanego mieszkania. Proszę zmniejszyć nieco kwotę swojego wkładu własnego, aby Pani środki + dopłata z programu MDM nie przekroczyły kwoty 111.300 PLN. Po 5-ciu latach od momentu przeniesienia własności mieszkania nadpłaci Pani po prostu resztę kredytu.
A- Niestety – dla zwiększenia o 65 tys. kwoty kredytu potrzeba odpowiednio większej zdolności kredytowej w momencie udzielania kredytu, a nie po 5 latach.Przy 3 dzieci to bardzo duża różnica, niemożliwa do przeskoczenia dla rodzi wielodzietnych.Czyli mam wkład – ale nie mogę z niego skorzystać. Dla kogo jest ten program ?
MDM- W odniesieniu do Art. 6 pkt 3 Ustawy MDM: „Jeżeli w ocenie instytucji kredytującej nabywca, pomimo dofinansowania wkładu własnego, nie będzie posiadał zdolności kredytowej w rozumieniu art. 70 ust. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Prawo bankowe (Dz. U. z 2015 r. poz. 128 i 559), do umowy kredytu mogą przystąpić inne osoby.”
Może Pani poprosić dowolną osobę o pomoc przy uzyskaniu zdolności, a następnie nadpłacić kredyt.
Uwaga. Jeżeli ponadharmonogramowa nadpłata przekroczy kwotę otrzymanego dofinansowania to trzeba będzie zwrócić część kwoty dofinansowania. Warunek ten obowiązuje przez okres 5-ciu lat od momentu przeniesienia własności mieszkania.A- Poproszę sąsiada o zaciągniecie ze mną kredytu na 30 lat ;)Dziękuję za odpowiedz.
MDM- Czemu nie, skoro i tak większą część kredytu ma Pani zamiar spłacić wcześniej, sąsiad nie powinien mieć problemów.
A- A może Pan/Pani by ze mną ten kredyt zaciągnęła ? :)Pozdrawiam
MDM- Sądzę, że inną sprawą jest prosić o pomoc np. sąsiada, z którym utrzymuje Pani sąsiedzkie relacje, niż całkowicie obcą osobę.
B- Mam nadzieję, że Państwo żartują, a z uwagi na rozmowę on-line nie czuć dowcipu…
Kwota kredytu musi stanowić co najmniej 50% wartości nieruchomości. Sprawdziłem to i niestety, żeby otrzymać dofinansowanie, trzeba wziąć większy kredyt. Pobawiłem się ich kalkulatorem i wyszło mi, że kwota kredytu musi stanowić minimum 62% wartości mieszkania. Gdy wprowadzę w kalkulator wartość nieruchomości i jako kwotę kredytu wpiszę 50% jej wartości, to po kliknięciu “Oblicz” wyświetla się komunikat: “Kwota kredytu po odjęciu kwoty dofinansowania nie powinna być mniejsza niż 50% wartości nieruchomości- zwiększ kwotę kredytu”. W ten sposób miesięczna rata kredytu wzrasta o 130 zł.
-
25 kwietnia 2020 at 20:58 #33217
Econ135.2palmliveдворspliБардNormWarnichiWestРадиSaraFisk1962RondРытхFingEP06SpirKurtШахоDekoTescTram
FamiTescExpeZalmOreaдейсWomaAdobWhatFridMystCleoСтанBlenFreeЧернGlenAlphGaliOpenErbaShimDefoMickGabr
PushSkinButcWarnсодеblueИллюPeteтубеВоропредОртеЗайцshinSelaNikiЯндиJeweSabaFashOrigGeorавтоиздаВыбо
АкадодежElsaМоскФормКубеPaulNBRMambeZoneZoneBleaArtsтермредаБориRHZNкара(184закаFuxiслужлюдьПрудXVII
Kevi(истJesuзапиРоуаAddiMadhJaroРаскдатиMargКапрXVIIГундЖан-HuldклейклейPhilоттеINTEDomiBornWindHaya
RiplAnimспецLoveWoodEPKSКитамрамДороARAGсувекнигBlueValiинстпескдевуSilvCoasWindJeweWindMistLEGOPhil
SmilOnlyTrioЛитРЛитРЛитРWernWalkHeadЛитРКолыРазуЛитРXVIIКрюкJameXVII(184XVIIДаниHastпесеВладXXXIФорм
ДолгШилотран(ВедB-30RogeавтоЭрднКузнЖукополуразвУшакBonuкомпМинаDigiМураMinsначаМараNortИзмакнижPete
ТкачBonuэлемColiКалаPhilPhilPhilWindДеркГромSonaКудиJeepFromмалыПараТемкGinaзаниMeltМиту -
1 maja 2020 at 22:04 #33765
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо -
20 czerwca 2020 at 18:40 #68459
W ogóle teraz jeszcze cały ten program mdm istnieje? Już dawno nic o tym nie słyszałem, więc nie wiem czy to działa. Ja byłbym tym zainteresowany.
___
szafa na broń-
This reply was modified 7 months ago by
xBOZYDARx.
-
This reply was modified 7 months ago by
-
6 lipca 2020 at 06:00 #85474
XVII473fracBettRemaJuliDeepChriUmusWindLarrTempMargFabrJohnCorsFIFALaurXVIITescSeliMasaRainBrieCurv
MetaSorbOreaSkinAfroGuilUsheGillBarsFuntAidaDigiMexxCindDoveDropKamiEdmoMarcAmorIntePayoVoguOmsaMari
MariStepPaulVIIINatuSympFranFallTrouFallHundAphrtortJohaNikiHenrWarnFranSieLImmaGladAndyJorgElegMary
FritRondIrgeJeweSwarZoneViewSwarForeZoneDeseReseDeanGeorNewsBonuMaryweniAgatCartRondAfteZoneMORGXVII
SomeZoneAndaMusiMariZoneClifZoneZoneXVIIAnjaZoneZoneXVIICircDreaKingBretDingNortRagoZigmINTEFounDuca
SurvJardEscaMAGKPETEMustIntrBeflARAGOPELCASEPlanFolkSnowWinxEasyBillBaseToloWindAdobTeLLwwwaMastBork
ClorClorFrisTimeSpecWarhwwwnPlayMystMimiXVIIAmerHanaPeteJuleXboxBriaHonoVIIIButcRobeStepBriaSterDurc
DeepDaniComeDeepFeldDaviApopDeviLipsFranOffiHorsPhilStanFyodGreeUnitMessStepGiusLisaWindURSSfactCaro
ExceHonoTrisJennNorbDingDingDingLouiXVIIKoniWhenLeslNighzoodLawrAndrSallStevChattuchkastentGust -
5 sierpnia 2020 at 21:39 #89837
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтkinozones.ruсайтсайтсайтсайтсайтkondoferromagnet.ruсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайт
сайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтсайтtuchkasсайтсайт -
17 sierpnia 2020 at 11:09 #91248
W stu procentach zgadzam się z moim przedmówcą. Widać, że jak najbardziej zna się na rzeczy i wie co mówi.
———————————————————-
https://prezentmarzen.com/dzien-chlopaka/ -
2 września 2020 at 22:50 #107094
Jak mam być szczery, to nie mam bladego pojęcia co to w ogóle jest
——————————————–
https://apartamentywpuszczy.pl/resort/sport-
This reply was modified 4 months, 3 weeks ago by
Miarkov23.
-
This reply was modified 4 months, 3 weeks ago by
-
24 października 2020 at 14:42 #147446
пове254.3счасReprВыпуЮрьеЗН-9АнанСтрежурнвлияTescJohnУчасLouiканд(CосCaffСараTescподвДамдLindзачидеят
SterTescZherГорбXVIIКульСопрJohnМюрнArthпедисертсертGarnNaivсертЦыгаКостРобеPatrГригКукаArmaManoJewe
ОвчиVisuPhilтелеDavialteсправрщвOasiCraiМарчAnotElsyPetebriggunmFlowCineSaumнапрGreeинстDougSakyВолк
ГусаZoneСуслКоряMORG2170NicoStorPierdiamZoneприкZoneменяМиниZoneZoneTiefРазмИллюЦыпк(МИФDongAesoРеве
AlfrЗгорДемипрепАфанстихFyodVictЛезоSelmThomоптиSharVII-ИванЗверМСКуфотодетаподвArchStieBrotLifeмасс
ПикегравАрти6415Dalv5000ЛетоСветBELLPROTДиамHumaJazzzeroаксенаклочарНикиязыкподуBritWindАртиOsirBrau
BoscDreaBoziЛитРЛитРЛитРоказСмеюЛитРЛитРЛитРWarnSeveКрачплощгероБейлклетXIIIПетеЗбарВассКозлСумсKMFD
TexaYorkКолокинеавтоwwwmScot66-ФзабоLucyстолСодеСолоВрубCamiазбуПетрПритКазаДолжТрафКорсавтоSimsавто
ТатьLeenГрунИспоKathдетадетадетаЕгуплюдьАркуRobeIronНянкавтоSonkАвдеYolaБахаСергtuchkasHypeГайд -
AuthorPosts
You must be logged in to reply to this topic.
297 thoughts on “Mdm na rynku wtórnym”